Gıda Güvenliği
Belgelendirme
Bize Ulaşın
- Merkez Mahallesi
- Dr Sadık Ahmet Cd, No 38/44 A
- Bağcılar/İstanbul - Türkiye
- +90 212 702 40 00
- [email protected]
Her Hakkı Saklıdır. © 2021 foodsafely.org
Doğal gıda, genel olarak hiçbir yapay içerik veya ilave renk içermeyen, yalnızca mecburen gerekli olacak şekilde minimum düzeyde işlenmiş, yani ürünü temelden değiştirmeyecek şekilde işlenmiş olarak tanımlanmaktadır.
Son dönemde yüzlerce çeşit ve yapıda besin ürününe kolayca ulaşılmakta ve tüketilmektedir. Hazır gıda ürünlerinin ve GDO'lu ürünlerin domine ettiği gıda sektöründe son zamanlarda doğal ürün arayışı oldukça fazladır.
Doğal gıda tanımı oldukça tartışmalı bir konudur ve AB ülkelerinde çıkarılan yasal düzenlemeler açısından doğal olarak kabul edilmeye uygun yalnızca iki gıda malzeme grubu bulunmaktadır.
Şu an için sadece su ve aromalar belli kriterlere uymaları durumunda AB ülkelerinde doğal gıda olara kabul edilmektedir.
Doğal su olarak tanımlanan su, mineral bileşimi ve mikrobiyolojik durumu, kaynağındaki su ile, ilave bir arıtma işlemi uygulanmayan suyu tanımlamaktadır. Doğal olmayan yollarla eklenen mineraller ve suyun köpüklü gözükmesini sağlamak için eklenen diğer kimyasallar suyu doğal olmaktan çıkarmaktadır.
Doğada bulunan bir bitki, hayvan veya mikroorganizmadan belli teknikler kullanılarak elde edilen aromalar doğal olarak kabul edilmektedir bunların dışındaki ürünler tamamen doğal olarak kabul edilmemektedirler.
Aslında doğal gıda tamamen doğada hiçbir kimyasal hiçbir katkı maddesi kullanılmadan üretilen gıdalardır ancak bu gıdalarında işlenip paketlenmesi süreçlerinde doğallıkları kaybolabilmektedir. Bu yüzden doğal gıda için tüm süreçlerin doğal olması gerekmektedir. Örneğin doğal bir elma demek, GDO'suz bir tohum ile hiçbir kimyasal kullanılmadan kendi halinde yetişen bir elma ağacından koparılan bir elma demektir.
Sonuç olarak doğal gıdanın tüketiciye ulaşabilmesi son derece zor olsada bazı üreticiler bunu başarabilmektedirler ancak tüketicini buna emin olması için üreticinin ürünn doğallığını kanıtlaması gerekir. İşte bu nedenle doğal ürün sertifikasyon programı gereklidir.
Doğal gıda sertifikasyonu ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek ve başvuru yapmak için tarafsız, bağımsız ve uluslararası akreditasyonlara sahip olan kuruluşumuza ulaşabilirsiniz. Uzmanlarımız tüm sorularınızı yanıtlamaktan memnun olacaklardır.
Hemen Başvur