Baharat ve Katkı Maddeleri Sağlık Sertifikasyonu

Baharatın tarihi M.Ö. 5000 yılına kadar uzanır. Bu yıllarda baharat bitkilerini; kum, kül gibi çevresel faktörlerden korumak, saklamak ve bozulmasını engellemek için çiğ etin çevresine sarıyorlardı.

Baharat ve Katkı Maddeleri Sağlık Sertifikasyonu

Bitkilere sarılı etleri pişirdiklerinde, tadında değişiklik fark eden ilkel insanlar, tarihe bir yenilik daha katarak yiyecekleri tatlandırmanın yolunu keşfettiler. Günümüzde arkeolojik kazı çalışmaları sayesinde ise kekik, hardal, rezene, safran ve karanfil gibi baharat bitkilerinin Mezopotamya’da kullanıldığı fark ediliyor.

Baharat, sayısız evrelere ve değişimlere uğrayarak günümüzde çeşitli kültürlerin mutfağında, sayısız etnik yemeklere tat vermeye ve farklı kullanım alanlarında, farklı özelliklerde fayda sağlamaya devam etmektedir.

Bugün de tüketiciler lezzetli, besleyici, güvenli, kullanışlı ve uygun fiyatlı bir gıda arzını talep etmekte ve bundan zevk almaktadır. Gıda katkı maddeleri ve teknolojideki gelişmeler bunu mümkün kılmaktadır.

Günümüzde gıda güvenliği konusu oldukça tartışmalı bir hal aldığı için tüketiciler, baharatlar ve katkı maddeleri konusunda endişeler duymaktadır. Çünkü çoğu zaman uzun ve alışılmadık isimler, bunların karmaşık kimyasal bileşikler olduğunu düşündürmektedir. Aslında yenilen her yiyecek, ister yeni toplanmış bir sebze olsun ister ev yapımı bir kurabiye olsun, lezzet, renk, doku ve besin değerini belirleyen kimyasal bileşiklerden oluşmaktadır.

Tüm gıda katkı maddeleri, gıdaların güvenli ve doğru bir şekilde etiketlendiğinden emin olmak için çeşitli uluslararası kuruluşlar tarafından denetlenmektedir.

Katkı maddeleri, tüketicilerin genellikle hafife aldığı gıdalarda çeşitli faydalı işlevler gerçekleştirir. Koruyucular küf, hava, bakteri, mantar veya mayanın neden olduğu ürün bozulmasını yavaşlatır. Gıdanın kalitesini korumanın yanı sıra, yaşamı tehdit eden gıda kaynaklı hastalıklara neden olan kontaminasyonu kontrol etmeye yardımcı olur.

Yemeklerin lezeetini artttırmak ve çeşitli mineralleri tüketebilmek için baharatlar, doğal ve yapay tatlar ve tatlandırıcılar eklenir. Gıda renkleri görünümü korur veya iyileştirir. Emülgatörler, stabilizatörler ve koyulaştırıcılar ise, gıdalara tüketicilerin beklediği doku ve kıvamı kazandırır.

Baharat ve katkı maddeleri sağlık sertifikasyonu ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek ve başvuru yapmak için tarafsız, bağımsız ve uluslararası akreditasyonlara sahip olan kuruluşumuza ulaşabilirsiniz. Uzmanlarımız tüm sorularınızı yanıtlamaktan memnun olacaklardır.

Hemen Başvur

Belgelendirme