Gıda Güvenliği
Belgelendirme
Bize Ulaşın
- Merkez Mahallesi
- Dr Sadık Ahmet Cd, No 38/44 A
- Bağcılar/İstanbul - Türkiye
- +90 212 702 40 00
- [email protected]
Her Hakkı Saklıdır. © 2021 foodsafely.org
Balık ve deniz ürünleri sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır, ancak dünyanın birçok yerinde artan talepler ve aşırı avlanma, dünya çapında deniz balığı stoklarının azalmasına neden olmuştur.
Çiftlik balıkları, yabani balık stokları üzerindeki baskıyı azaltırken talebi karşılamanın bir yoludur. Balık tüketimi son yıllarda artmasına rağmen, birçok Avrupalı önerilen yönergeleri karşılamıyor ve balık tüketimini artırmalıdır.
Balık ve deniz ürünleri, protein , uzun zincirli omega-3 çoklu doymamış yağ asitleri (LC n-3 PUFA), vitaminler ve mineraller dahil olmak üzere, sağlıkla ilişkili temel besinleri sağlar.
Bununla birlikte, dünya çapında deniz balık stoklarının yaklaşık %29'u aşırı avlanmakta ve %61'i tam kapasite ile avlanmaktadır. Avrupa ve dünya genelinde, balık kaynaklarını daha sürdürülebilir hale getirmek için çabalar sarf edilmiştir.
Su ürünleri yetiştiriciliği olarak da adlandırılan balık yetiştiriciliğinin faydaları, Avrupa Komisyonu tarafından geniş çapta savunulmaktadır.
İyi tarım uygulamaları ile çiftlik balıkları, aşırı avlanan deniz ürünleri stoklarının yükünü hafifletebilecek güvenli, sürdürülebilir ve besleyici bir deniz ürünleri kaynağıdır. Çiftlik balıkları da satın alma ve işleme sırasında genellikle daha tazedir.
Yıllarca süren sanayileşme ve insan faaliyetleri, dünya okyanuslarının ve denizlerinin kirlenmesine yol açtı, bu da vahşi balıkların ve kabuklu deniz hayvanlarının kirleticilere maruz kalması anlamına geliyor.
Yabani balıklardaki kontaminasyon seviyesi büyük ölçüde diyetlerinden etkilenir. Somon veya ton balığı gibi etoburlar, besin zincirinde daha üst sıralarda yer aldıkları için daha yüksek düzeyde kirletici biriktirme olasılığı en yüksek türlerdir.
Yabani balıkların beslenmesini kontrol etmek mümkün olmasa da ve kirleticilerin seviyeleri coğrafi bölgelere göre büyük ölçüde değişiklik gösterse de, su ürünleri yetiştiriciliğinde yem kirleticilerinin seviyeleri yakından izlenebilir ve kontrol edilebilir.
AB mevzuatı, yetiştirilen balıkların tüketiciler için güvenli olmasını sağlamak için su ürünleri yetiştiriciliğinde kullanılan yemlerdeki maksimum kirletici seviyeleri de dahil olmak üzere katı kurallar belirler. Ayrıca aşılama programları somon balığı yetiştiriciliğinde hastalık salgınlarını azaltır.
Gıda güvenliği sistemi ve gıda güvenlik sertifikası ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek ve başvuru yapmak için tarafsız, bağımsız ve uluslararası akreditasyonlara sahip olan kuruluşumuza ulaşabilirsiniz. Uzmanlarımız tüm sorularınızı yanıtlamaktan memnun olacaklardır.
Hemen Başvur