Gıda Güvenliği
Belgelendirme
Bize Ulaşın
- Merkez Mahallesi
- Dr Sadık Ahmet Cd, No 38/44 A
- Bağcılar/İstanbul - Türkiye
- +90 212 702 40 00
- [email protected]
Her Hakkı Saklıdır. © 2021 foodsafely.org
Mısır, dünyanın en popüler tahıllarından biridir. Orta Amerika'ya özgü, ancak dünya çapında sayısız çeşitte yetiştirilen çim ailesindeki bir bitkinin tohumudur.
Patlamış mısır ve tatlı mısır popüler çeşitlerdir, ancak rafine mısır ürünleri de sıklıkla işlenmiş gıdalarda içerik olarak yaygın olarak tüketilir. Bunlara ekmeği, tortilla cipsi, polenta, mısır unu, mısır unu, mısır şurubu ve mısır yağı dahildir.
Tam tahıllı mısır, lif ve birçok vitamin, mineral ve antioksidan bakımından zengin olduğu için herhangi bir tahıl tanesi kadar sağlıklıdır. Mısır tipik olarak sarıdır ancak kırmızı, turuncu, mor, mavi, beyaz ve siyah gibi çeşitli diğer renklerde gelir.
Mısır esas olarak karbonhidrattan oluşur ve lif bakımından oldukça yüksektir. Ayrıca makul miktarda düşük kaliteli protein içerir. Dünyada en fazla üretimi yapılan bitki, buğday ve pirinçten sonra mısırdır.
Genetik bilimindeki son gelişmeler doğrultusunda genetiği değiştirilmiş mısır üretiminde büyük artış kaydedilmektedir. Ülkemizde insan tüketimi için yapılan üretimde, genetiği değiştirilmiş mısır türlerinin ekimine kesinlikle izin verilmemektedir. Bu türün ekimine sadece hayvan yemi olarak kullanılması amacıyla izin verilmektedir.
Genetği değiştirilmiş tarımsal üretim alanındaki kararları, ülkelerin Biyogüvenlik Kurulları vermektedir. Kurul, genetiği değiştirilmiş belli mısır türlerinin yem amaçlı kullanılmasına, insan, hayvan ve çevre sağlığı bakımından olası etkilerini değerlendirerek karar vermektedir. Genetiği değiştirilmiş mısırın alerjik ve toksik etki analizleri yapılmakta, morfolojik ve agronomik (tarla tarımı) özellikleri, genetik modifikasyonun kararlılığı, hedef ve hedef dışı organizmalarla etkileşimi ve çevre koşulları ile etkileşimi değerlendirilmektedir.
Genetiği değiştirilmiş mısır türü ile yapılan hayvan besleme çalışmaları gözlenmekte ve yem olarak kullanımı sonucu ortaya çıkacak olası riskler dikkate alınmaktadır. Eğer bu mısır türünün moleküler karakterizasyonunun güvenlik sorunlarına yol açmadığı tespit edilirse ve olası etkilerin, genetiği değiştirilmemiş türlerden daha yüksek olmayacağına ikna olunursa, ekime onay verilmektedir.
İnsanların aktif ve sağlıklı yaşam sürmeleri için gerekli olan besin ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile, sağlıklı, yeterli, besleyici ve güvenilir gıdaya, sürdürülebilir koşullarda erişebilmeyi sağlamak önemlidir. Gıda güvenliği, bulunabilirlik, ulaşılabilirlik, kullanılabilirlik ve kararlılık yönleriyle öne çıkmaktadır.
Mısır üretiminde ülkemizde kendine yetmemektedir ve bir miktar dışarıdan ithal edilmektedir. Hem ülkemizde yetiştirilen hem de ithal edilen mısırın, sağlıklı ve güvenilir olmasını sağlamak bakımından, gelişmiş laboratuvarlarda ayrıntılı analizler yapılmaktadır. Bu analizlerde, mısır içeriğindeki besin değerleri belirlenirken, üretimde kullanılan pestisit ve herbisit gibi kimyasal kalıntıları tespit edilmekte ve son zamanlarda GDO araştırmaları da yapılmaktadır.
Mısır gıda güvenliği sertifikası hizmetlerini, bu alanda üretim yapan, depolayan ve dağıtan tüm firmalar için tarafsız, bağımsız ve uluslararası akredite kuruluşumuz tarafından sunmaktayız.
Hemen Başvur