Gıda Güvenliği ve Pestisit Kullanımı

Pestisitler, haşereleri öldürmek için kullanılan kimyasal maddelerdir. Genel olarak pestisit, virüs, bakteri, antimikrobiyal veya dezenfektan gibi caydıran, etkisiz hale getiren, öldüren, zararlı böcekler gibi kimyasal veya biyolojik bir ajandır.

Gıda Güvenliği ve Pestisit Kullanımı

Pestisitlerin bu kullanımı o kadar yaygındır ki, pestisit terimi genellikle bitki koruma ürünü ile eşanlamlı olarak ele alınır. Ekinlere ve hayvanlara zarar verebilecek ve çiftlik verimliliğini azaltabilecek çeşitli tarımsal zararlıları ortadan kaldırmak veya kontrol etmek için yaygın olarak kullanılır. 

En yaygın olarak uygulanan pestisitler, böcekleri öldürmek için böcek öldürücüler, yabani otları öldürmek için herbisitler, kemirgenleri öldürmek için kemirgen öldürücüler ve mantar, küf ve küfü kontrol etmek için mantar öldürücülerdir.

Pestisitler genelde insanlar için herbisitlerden daha toksiktir. Büyük miktarlarda pestisite maruz kalmak zehirlenmeye neden olmaktadır. Hafif zehirlenme durumunda baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, ishal, uykusuzluk ve boğazda, gözlerde, deride veya burunda tahriş görülmektedir. Şiddetli zehirlenme belirtileri ise, bilinç kaybı, nefes alamama ve solunum yollarında aşırı balgam oluşmasıdır.

Bitkilere böcek ilacı püskürtmek veya toprakta böcek ilacı kullanmak, ürün üzerinde bir miktar kalıntı bırakmaktadır. Tüm bunlar insan sağlığını doğrudan etkileyebilecek çok ciddi gıda güvenliği riskleri oluşturmaktadır.

Gıda güvenliği, pestisit kullanımı ve gıda güvenlik sertifikası ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek ve başvuru yapmak için tarafsız, bağımsız ve uluslararası akreditasyonlara sahip olan kuruluşumuza ulaşabilirsiniz. Uzmanlarımız tüm sorularınızı yanıtlamaktan memnun olacaklardır.

Hemen Başvur

Merak Edilenler