Yumurta Sağlık Sertifikasyonu

Geleneksel yumurta üretim tesisleri, çoğu tavuk için çok küçük bir kafeste yaşam anlamına gelir. Ancak, serbest dolaşım veya gezen tavuk vb. terimlerini görürseniz tavuklar etrafta dolaşabilir, kanatlarını çırpabilir ve yumurtlayabilir anlamı taşımaktadır.

Yumurta Sağlık Sertifikasyonu

Artan dünya nüfusunun bir sonucu olarak yumurta üretimi de endüstriyel bir yapıya dönüşmüştür. Eskisi gibi çiftliklerin etrafında, bahçedeki solucan ve çeşitli bitkileri yiyerek kendi halinde  dolaşan ve zamanı geldiğinde yumurtlayan tavuklardan alınan yumurtalar artık lüks bir hale gelmiştir. Yumurta sektöründen farklılaşan üretim şekilleri ve çok büyük rakamlarda üretim sonucunda çeşitli olumsuzluklar oluşabilmektedir.

Yumurta üretimi ve ihracatında bazı regülasyonlara ihtiyaç duyulmuştur. Yumurta ihraç edilecekse, yumurtanın öncelikle resmi veterinerler tarafından kontrolleri yapılacak ve bu kontroller belge, kimlik ve fiziki muayeneleri kapsayacaktır. Daha sonra uygun görülecek sevkiyatlar için sağlık sertifikası düzenlenecektir.

Daha sonra gümrüklerde çıkış işlemleri yapılmadan önce, tüm belgeler ve sertifikaların, ürünün içeriği ile örtüşüp örtüşmediği kontrol edilecek ve taşıma, paketleme, etiketleme ve sıcaklık kontrolü yapılacak ve şüphe duyulması halinde yasal düzenlemelere uygunluğu doğrulanacaktır.

Sofralık yumurtaların sağlıklı kanatlı hayvandan elde edilmiş olduğunun kanıtlanması ihraç edilebilmesi için gereklidir. Ayrıca yumurtalar, hayvan sağlık kısıtlaması altında tutulmayan ve son üç ay içinde bir influenza hastalığı bulunmayan işletmelerde beslenen kümes hayvanlarından temin edilmiş olmalıdır.

Kuş gribi gibi son dönemlerde karşılaşılan sorunlar nedeniyle üreticilerin tesisleri influenza planı çerçevesinde izlenecek ve şüpheli durumlarda numune alınacaktır. Sonuçların pozitif çıkması durumunda mutlaka hayvan sağlığını korumaya yönelik önlemler alınacaktır.

Yumurtanın mikrobiyolojik, kimyasal, toksikolojik ve diğer özellikleri, yürürlükte olan yasal düzenlemelere ve insan beslenmesi için tüketime uygun olduğunun tespit edilmiş olması gerekmektedir.

Ürünün üretildiği kümes ile paketlendiği tesis farklı yerlerde ise, ya da ürünün paketlendiği yer ile ihracatın gerçekleştirileceği yer farklı ise, bu iki mesafe arasında ürünün ulaşımı, yasal düzenlemelerde yer alan esaslara göre yapılmalıdır.

İhraç edilen sofralık yumurta için etiketleme, Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği esaslarına ve alıcı ülkenin taleplerine uygun şekilde yapılmalıdır. 

Ürünlerin lojistiğini sağlayacak araçlar ürünün taşıma koşullarına uygun şekilde dezenfekte edilmiş olmalıdır.

Yumurta sağlık sertifikasyonu ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek ve başvuru yapmak için tarafsız, bağımsız ve uluslararası akreditasyonlara sahip olan kuruluşumuza ulaşabilirsiniz. Uzmanlarımız tüm sorularınızı yanıtlamaktan memnun olacaklardır.

Hemen Başvur

Belgelendirme