Gıda Güvenliği ve Çiğ Süt

Çiğ süt, zararlı bakterileri öldürmek için pastörize edilmemiş süttür. Herhangi bir hayvandan gelebilir. 

Gıda Güvenliği ve Çiğ Süt

Çiğ süt, Brucella, Campylobacter, Cryptosporidium, E. coli, Listeria ve Salmonella gibi sizin ve aileniz için ciddi sağlık riskleri oluşturabilecek tehlikeli mikropları taşıyabilir.

Çiğ süt, zararlı bakterileri öldürmek için pastörize edilmemiş herhangi bir hayvanın sütüdür. Çiğ süt, sizi çok hasta edebilecek veya öldürebilecek zararlı bakteri ve diğer mikropları taşıyabilir. Birçok farklı gıdadan gıda kaynaklı hastalıklara yakalanmak mümkün olsa da, çiğ süt en riskli olanlardan biridir.

Sağlığını iyileştireceğini düşünerek çiğ sütü seçen bazı kişiler, çiğ sütteki mikropların neden olduğu enfeksiyonlar nedeniyle kendilerini (veya sevdiklerini) birkaç hafta hastanede hasta buldular. Çiğ sütten hastalanmak, günlerce ishal, mide krampları ve kusma anlamına gelebilir.

Çiğ süt içen bazı kişilerde, felce neden olabilen Guillain-Barré sendromu ve böbrek yetmezliği, felç ve hatta ölümle sonuçlanabilen hemolitik üremik sendrom gibi ciddi ve hatta yaşamı tehdit eden hastalıklar gelişmiştir.

Bebekler ve küçük çocuklar, yaşlı yetişkinler, hamile kadınlar ve kanser, organ nakli veya HIV gibi bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için kontamine çiğ süt içmekten hastalanma riski sağlıklı yaşlılara göre daha fazladır. Ancak her yaştan sağlıklı insan, zararlı mikroplarla kirlenmiş çiğ süt içerse çok hastalanabilir ve hatta ölebilir.

Pastörizasyon, sütü hastalığa neden olan mikropları öldürmek için yeterince uzun bir süre yeterince yüksek bir sıcaklığa ısıtma işlemidir. Pastörize süt, bu süreçten geçen süttür.

Süt kontaminasyonu şu şekillerde ortaya çıkabilir:

  • Süt ile doğrudan temas eden hayvan dışkısı
  • Meme enfeksiyonu (mastitis)
  • İnek hastalıkları (örneğin sığır tüberkülozu)
  • Hayvanların derisinde yaşayan bakteriler
  • Çevre (örneğin dışkı, kir ve işleme ekipmanı)
  • Böcekler, kemirgenler ve diğer hayvan vektörleri
  • Süt işleme tesisinde sağlıksız koşullar
  • Kirli giysiler veya botlarla temas gibi süt işçilerinden kaynaklanan çapraz kontaminasyon

Pastörizasyon, sütteki insanları çok hasta edebilecek birçok bakteriyi öldürmenin tek yoludur.

Mutlaka pastörizasyon işleminden geçmiş süt tüketiniz ve sütü edindiğiniz üreticinin gıda güvenlik sertifikasına sahip olduğuna emin olunuz.