Hazır Gıda Güvenliği Sertifikası

Hazır gıdalar, tipik olarak hemen tüketilmek üzere üretilen gıdalardır. "Hazırlama", suyla yıkama dışında herhangi bir işlemdir ve bir gıda maddesinin soyulması, kesilmesi, küp şeklinde doğranması veya pişirilmesini içerebilir.

Hazır Gıda Güvenliği Sertifikası

Elmaları soymak, marulu yıkayıp doğramak, havuç kesmek, lahanadan lahana salatası yapmak hazırlık örnekleridir. Yiyecek hazırlayan, paketleyen veya servis eden satıcılar, perakende gıda işletmesi olarak ruhsatlandırılmalıdır (örneğin, biber kavurma makineleri perakende gıda işletme ruhsatı gerektirir).

Hazır gıdalar üç şekilde tanımlanabilir:

  1. Yiyecek, satıcı tarafından ısıtılır (veya önceden ısıtılır).
    – Pizza, patlamış mısır, sıcak çikolata/kahve, sosisli sandviç veya cips gibi yiyecekleri içerebilir.
  2. İki veya daha fazla gıda maddesinin satıcı tarafından karıştırılması veya birleştirilmesi veya ek hazırlık gerektiren gıdalar.
    – Sandviç, salata, kesilmiş meyve veya sebze tepsileri gibi yiyecekleri içerebilir.
  3. Yemek kapları ile satılan yiyecekler.
    – Yiyecekleri tutmak için bir kap veya mutfak eşyaları gerekiyorsa veya yiyecek, sıcak çorba gibi hemen tüketilmek üzere hazırlanmış yiyeceklerse.

Gıda güvenliği, gıdanın gıda kaynaklı hastalıkları önleyecek şekilde işlenmesini, hazırlanmasını ve saklanmasını tanımlayan bilimsel bir disiplindir. Sağlıklı beslenme aynı zamanda besinleri korumak ve hastalıkları önlemek için gıda hazırlamayı ve gıda üretimi konularına dikkat etmeyi içerir.

Modern dünyada insanların yaşam tarzları çarpıcı bir şekilde değişmiştir. Hazır gıdaların kolay ulaşılır ve pratik bir şekilde tüketmeye hazır olması, bu modern yaşam tarzını sürdürmeyi kolaylaştırmıştır. Hazır yemeklerin en büyük avantajı, yemek pişirmek için harcanan zamandan tasarruf sağlamasıdır. Ayrıca, işyerlerinde verimlilik artmıştır.

Tüm avantajlarının yanı sıra, hazır gıdaların sağlıksız ve hijyenik olmaması ciddi bir tehlike olabilmektedir. Her şeyden önce tam bir beslenme sağlamamakta ve fazla tüketildiği zaman, içeriğindeki koruyucular zararlı olmaktadır.

Son yıllarda yapılan bazı araştırmalar, paketlenmiş hazır gıdalardaki yüksek koruyucu madde içeriğinin kansere yol açabileceğini göstermektedir. Bunun yanında, gıda tezgahları yeterince hijyen standartlarını taşımamaktadır. Kısaca düzenli hazır hazır gıda tüketiminin dezavantajları, avantajlarından daha ağır basmaktadır.

Her ne kadar günümüzde hazır gıda sektöründeki firmalar, özellikle hijyen ve koruyucu maddeler konusunda oldukça hassas olsada, ne yazık ki, hazır gıdaların tümü sağlıklı değildir ve birçoğu çok fazla tuz, şeker ve yağ içermektedir. Diğer yandan beslenme değerleri açısından çok iyi oldukları söylenemez.

Az yağlı veya yağsız olarak kabul edilen hazır gıdalar, genelde katı bir işlemden geçen ev yapımı yiyeceklere kötü birer alternatif olarak görülmektedir. Ayrıca ev yapımı gıdaların tüm malzemeleri tazedir, tüketim için güvenlidir ve sağlığa zararlı hiçbir koruyucu madde içermemektedir.

Kuruluşumuzun sahip olduğu son teknoloji akredite laboratuvarlarda gerçekleştirilen analizlerde, hazır gıda içerikleri niteliksel ve nicel olarak belirlenmektedir. Hazır gıdaların insan organizması için izin verilenden daha fazla tuz veya şeker içerdiği bilinen bir gerçektir. Bugün obezite sorunun başlıca nedeni hazır gıda tüketiminin artmasıdır. Sonuç olarak hazır gıdalar, beslenme endüstrisindeki gelişimin bir sonucudur ve olumsuz yönleri olmasına rağmen, faydaları inkar edilemez olduğu için her zaman tercih edilmektedir.

Hazır Gıda Güvenliği Sertifikası hizmetlerini, bu alanda üretim yapan, depolayan ve dağıtan tüm firmalar için tarafsız, bağımsız ve uluslararası akreditasyonlara sahip olan kuruluşumuz tarafından sunmaktayız.

Hemen Başvur

Belgelendirme