Gıda Güvenliği ve Hijyen Neden Önemlidir?

Tüketicilerin sağlığını gıda kaynaklı hastalıklardan ve gıda zehirlenmelerinden korumaya yardımcı olduğu için gıda güvenliği ve hijyeni işletmeler için son derece önemlidir. 

Gıda Güvenliği ve Hijyen Neden Önemlidir?

Gıda zehirlenmesi, gıda bakteri, virüs ve diğer mikroplar tarafından kontamine olduğunda meydana gelir ve kontamine gıdaları tüketenleri çok hasta eder. Tipik olarak, gıda zehirlenmesi evde bir hafta içinde tedavi edilebilir, ancak bazen gıda zehirlenmesi ciddi olabilir ve acil tıbbi müdahale gerektirebilir. 

Bu nedenle, tüketicilerin gıda zehirlenmesinden nasıl korunacağını bilmek çok önemlidir.

Gıda Güvenliği ve Hijyen Uygulamaları

Güvenli ve hijyenik bir iş yeri, üretken bir iş gücü oluşturmaya yardımcı olur, bu nedenle bir gıda güvenliği ve hijyen politikası oluşturmak, tüm çalışanların uygun çalışma uygulamalarına nasıl katkıda bulunacaklarını bilmelerini sağlayacaktır. 

İşyeri gıda güvenliği ve hijyen politikanız aşağıdaki önemli ilkeleri içermelidir:

Kapsamlı Temizlik

Çalıştığınız alanın temiz ve hijyenik olduğundan emin olun. Bu, pişirme öncesinde, pişirme görevleri arasında ve pişirme sonrasında çalışma alanının, mutfak eşyalarının ve ekipmanın iyice temizlenmesini ve sterilize edilmesini içerir.

Doğrama tahtaları, bıçaklar ve mikserler gibi pişirme kapları ve ekipmanları, yiyeceklerle uğraşırken iyice temizlenmelidir. Örneğin ya ayrı bir doğrama tahtası kullanılmalı ya da çiğ tavuk ve sebze doğrama arasında iyice temizlenmelidir. 

Bu yapılmazsa, çiğ tavuktan gelen bakteriler sebzelere bulaşacak ve gıdalarda çapraz kontaminasyon meydana gelecektir.

Alanı temiz tutarak, haşere kontrol spreyleri kullanarak ve yiyecekleri uygun şekilde kapatarak, haşerelerin veya böceklerin işyerine girmesinin hiçbir yolu olmadığından emin olun.

Gıda İşleyicilerinin Kişisel Hijyenleri

Yiyecekle uğraşan kişilerin yüksek bir kişisel hijyen standardına sahip olduğundan emin olun;

  • Yiyeceğin içine tüy düşmemesini sağlamak için saçları geri bağlamak.
  • Ellerinizdeki mikropların yiyeceğe bulaşmamasını sağlamak için yiyecekleri ellemeden önce, işleme sırasında ve sonrasında ellerinizi sabun ve sıcak suyla iyice yıkayın.
  • Giysilerinizden yiyeceklere mikrop bulaşmasını önlemek için işe giderken temiz giysiler giyin.
  • Yiyecekleri çıplak elle tutuyorsanız eldiven giyin.

Gıdaların Depolanması

Yiyecekleri uygun şekilde saklayın. Hangi gıdaların oda sıcaklığında tutulması, hangilerinin buzdolabında ve hangilerinin dondurulması gerektiğini belirleyin.

Yiyeceklerin soğutulması gerekiyorsa, 0°C ile 5°C arasında saklanmalıdır. Bu nedenle buzdolapları 3°C veya 4°C'ye ayarlanmalıdır.

Ev tipi dondurucular, gıdalarda meydana gelen kimyasal reaksiyonları durduracak şekilde -18°C'ye ayarlanmalıdır. Bu, bakterilerin büyümesini ve toksin üretmesini durduracaktır.

Gıdaların Doğru Hazırlanması ve Pişirilmesi

Hangi yiyeceğin pişirilmeden önce yıkanması gerektiğini bildiğinizden emin olun. Örneğin meyve ve sebzelerin hazırlanmadan önce soğuk su altında yıkanması gerekir. Bununla birlikte, çiğ tavuk gibi kesinlikle yıkanmaması gereken bazı yiyecekler vardır, çünkü bu, bakterileri tavuktan çalışma alanına yayabilir.

Yiyecekleri doğru sıcaklıkta pişirdiğinizden emin olun. Yiyecekler, tüm bakterilerin güvenli bir şekilde öldürülmesini sağladığından, 75 °C'lik bir çekirdek sıcaklığa ulaşmalıdır.

Gıda endüstrisinde yer alanların gıda güvenliğinin ve gıda hijyeninin gerçekten ne kadar önemli olduğunu anlamaları çok önemlidir.

Gıda Güvenliği, gıda hijyeni ve gıda güvenlik sertifikası ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek ve başvuru yapmak için tarafsız, bağımsız ve uluslararası akreditasyonlara sahip olan kuruluşumuza ulaşabilirsiniz. Uzmanlarımız tüm sorularınızı yanıtlamaktan memnun olacaklardır.