Gıda Güvenliği ve Tüketicinin Korunması

Gıda güvenliği ve gıda kalitesi terimleri bazen kafa karıştırıcı olabilir. Gıda güvenliği, gıdaları tüketicinin sağlığına zararlı hale getirebilecek kronik veya akut tüm tehlikeleri ifade eder ve bu konuda azarlık edilemez. 

Gıda Güvenliği ve Tüketicinin Korunması

Kalite, bir ürünün tüketici için değerini etkileyen diğer tüm özellikleri içerir. Bu, bozulma, pislikle kirlenme, renk bozulması, kötü kokular gibi olumsuz özellikleri ve gıdanın kökeni, rengi, aroması, dokusu ve işleme yöntemi gibi olumlu özellikleri içerir. 

Güvenlik ve kalite arasındaki bu ayrımın kamu politikası üzerinde etkileri vardır ve önceden belirlenmiş ulusal hedefleri karşılamaya en uygun gıda kontrol sisteminin doğasını ve içeriğini etkiler.

Gıda kontrolü şu şekilde tanımlanır:

Tüketicinin korunmasını sağlamak ve üretim, işleme, depolama, işleme ve dağıtım sırasında tüm gıdaların güvenli, sağlıklı ve insan tüketimine uygun olmasını sağlamak için ulusal veya yerel makamlar tarafından zorunlu düzenleyici faaliyet; güvenlik ve kalite gerekliliklerine uygun; ve yasaların öngördüğü şekilde dürüst ve doğru bir şekilde etiketlenir.

Gıda kontrolünün en başta gelen sorumluluğu, alıcının talep ettiği nitelik, madde veya kalitede olmayan gıdaların satışını yasaklayarak, tüketiciyi güvenli olmayan, saf olmayan ve hileli olarak sunulan gıdalara karşı koruyan gıda kanun(lar)ını uygulamaktır.

Gıda tedarikinin güvenliğine ve bütünlüğüne duyulan güven, tüketiciler için önemli bir gerekliliktir. Escherichia coli, Salmonella ve kimyasal kirleticiler gibi etkenleri içeren gıda kaynaklı hastalık salgınları, gıda güvenliği ile ilgili sorunları vurgulamakta ve modern tarım sistemlerinin, gıda işleme ve pazarlamanın halk sağlığı için yeterli koruma sağlamadığı konusunda kamuoyunda endişeyi artırmaktadır. 

Gıdalardaki potansiyel tehlikelere katkıda bulunan faktörler arasında uygunsuz tarım uygulamaları; besin zincirinin tüm aşamalarında kötü hijyen; gıda işleme ve hazırlama işlemlerinde önleyici kontrollerin olmaması; kimyasalların yanlış kullanımı; kirlenmiş hammaddeler, bileşenler ve su; yetersiz veya uygunsuz depolama, vb.

Gıda tehlikeleriyle ilgili özel endişeler genellikle aşağıdakilere odaklanmıştır:

  • Mikrobiyolojik tehlikeler;
  • Böcek ilacı artıkları;
  • Gıda katkı maddelerinin yanlış kullanımı;
  • Biyolojik toksinler dahil kimyasal kirleticiler; ve
  • Tağşiş.

Liste, genetiği değiştirilmiş organizmalar, alerjenler, veteriner ilaç kalıntıları ve hayvansal ürünlerin üretiminde kullanılan büyümeyi teşvik eden hormonları kapsayacak şekilde daha da genişletilmiştir.

Tüketiciler, birincil üreticiden tüketiciye (genellikle tarladan sofraya süreklilik olarak tanımlanır) tüm gıda zinciri boyunca meydana gelen tehlikelerden korunmayı beklerler. 

Koruma ancak zincirdeki tüm sektörlerin entegre bir şekilde çalışması ve gıda kontrol sistemleri bu zincirin tüm aşamalarına hitap etmesi durumunda gerçekleşecektir.

Gıda güvenliği sistemi ve gıda güvenlik sertifikası ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek ve başvuru yapmak için tarafsız, bağımsız ve uluslararası akreditasyonlara sahip olan kuruluşumuza ulaşabilirsiniz. Uzmanlarımız tüm sorularınızı yanıtlamaktan memnun olacaklardır.