Gıda Güvenliğinde Ambalajın Önemi

Gıda ambalajları, kimyasal, fiziksel ve biyolojik bozulmaların korunmasında ve geciktirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. 

Gıda Güvenliğinde Ambalajın Önemi

Bu şekilde, basit ambalajlar bile (cam, metal, plastik ve kağıt gibi) ürünün raf ömrünü uzatabilir, kalite ve güvenliği iyileştirebilir, gıda israfını azaltabilir ve yaygın olarak bulunabilirliği teşvik edebilir.

Gıda ambalaj malzemelerinin önemli bir amacı, içeriklerini mikroorganizmalara, zararlılara maruz kalmaktan ve dış kokuların emilmesinden korumak için fiziksel bir bariyer görevi görmektir.

Nakliye ve depolama sırasında mekanik hasarı, titreşimi, şoku önler ve olası kontaminasyon veya kirlenmeye karşı korur.

Ek olarak, çoğu gıda neme karşı hassastır (örneğin bisküviler yumuşar, ekmek kurur) ve uygun ambalaj kullanılarak korunmaya ihtiyaç duyar. Oksijen ve ışık ise ette kötü tat veya renk bozulmasına ve meyve suyunda C vitamininin düşmesine neden olan bir süreç olan oksidasyona karışır. 

Modifiye atmosfer paketleme (MAP) tekniği, ambalajın içindeki havayı, ürünün raf ömrünü uzatan tek bir gaz veya gaz karışımı ile değiştirir. Bu teknolojiyi, dış havadan gaz transferini sınırlayan (örneğin oksijen girişini durdurmak için) ve düşük sıcaklıkta depolamayı sınırlayan paketleme malzemeleriyle birleştirmek, bozulmayı daha da önler ve gıdaları daha uzun süre güvende tutar. 

Genellikle ambalaj, her biri işlevsel bir fayda sağlayan çok sayıda farklı malzeme katmanından oluşur. Örneğin, şeklini korumak için bir karton/karton kap, nem veya havaya karşı bir bariyer görevi görerek ürünün tazeliğini korumak için reçine kaplı bir folyo astar ile birleştirilebilir.

Ayrıca gıda ürünlerinin raf ömrünün uzatılması ve israfın azaltılmasının önemi son zamanlarda ivme kazanmaktadır.

Petrokimya bazlı (plastik) ambalajlara sürdürülebilir alternatifler çevrenin korunmasına yardımcı olabilir; gıda işlemenin yan ürünlerinden yapılan malzemeler kolayca geri dönüştürülebilir veya biyolojik olarak parçalanabilir ve gıda ambalajlarından kaynaklanan atıkların ve çöplerin azaltılmasına yardımcı olabilir. 

Gıda ile temas eden malzeme, üretim, nakliye, depolama veya tüketim sırasında gıda ile temas etmesi amaçlanan veya makul olarak beklenebilecek herhangi bir malzeme olarak tanımlanır, örneğin paketleme, çatal bıçak takımı, kaplar, makineler vb.

Avrupa düzenlemeleri, AB'de üretilen ve kullanılan FCM'lerin amaçlanan kullanımları için güvenli olmasını sağlar.

Örneğin ambalaj malzemeleri, içindeki gıdanın bileşimini, tadını veya kokusunu kabul edilemez şekilde etkilememelidir. Üreticiler ayrıca ambalaj malzemelerinden gelen kimyasalların ve parçacıkların gıdaya zarar verebilecek seviyelerde geçmemesini sağlamalıdır.

Gıda güvenliği sistemi ve sertifikasına sahip üreticiler gıda ambalaj güvenliği konusunda son derece sistematik bir yapıya ve bilgiye sahip olurlar.

Gıda güvenlik sistemi ve gıda güvenlik sertifikası ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek ve başvuru yapmak için tarafsız, bağımsız ve uluslararası akreditasyonlara sahip olan kuruluşumuza ulaşabilirsiniz. Uzmanlarımız tüm sorularınızı yanıtlamaktan memnun olacaklardır.