Gıda Güvenliği
Belgelendirme
Bize Ulaşın
- Merkez Mahallesi
- Dr Sadık Ahmet Cd, No 38/44 A
- Bağcılar/İstanbul - Türkiye
- +90 212 702 40 00
- [email protected]
Her Hakkı Saklıdır. © 2021 foodsafely.org
Halk Sağlığı uzmanları ve otoriteler, insanlara çiğ, pastörize edilmemiş süt içmenin getirdiği risklerin farkında olmalarını hatırlatıyor.
Çiğ süt, zararlı bakterileri, parazitleri ve virüsleri öldürmek için ısıl işlem görmemiş veya pastörize edilmemiştir. Bu nedenle çok ciddi gıda güvenlik riski barındırmaktadır.
Çeşitli devlet yasaları çiğ süt satan çiftçilerin güvenlik kurallarına uymasını gerektiren kurallar koyar, ancak tüketicilerin çiğ süt içerken hala dikkatli olmaları gerekmektedir.
Endişe, Campylobacter, E. coli, tüberküloz, Listeria, Salmonella veya enfeksiyonlara ve diğer hastalıklara neden olabilen diğer patojenlerdir.
Gıda kaynaklı hastalıkları olan kişilerde genellikle ishal – genellikle kanlı – ateş ve karın krampları görülür. İshale bulantı ve kusma eşlik edebilir. Bu semptomlar genellikle maruziyetten iki ila beş gün sonra başlar ve yaklaşık bir hafta sürer. Bununla birlikte, hepatit A ve Listeria ile semptomların gelişmesi sırasıyla 50 veya 70 gün sürebilir. Gıda kaynaklı hastalıkları olan bazı kişilerde herhangi bir semptom görülmez.
Yüksek risk grupları, kan hastalıkları talasemi ve hipogamaglobulinemisi olanlar, HIV hastaları veya belirli türde kemoterapi alan kişiler gibi zayıflamış veya gelişmemiş bağışıklık sistemine sahip kişileri içerir. Bu gruplarda enfeksiyonlar kan dolaşımına daha kolay yayılabilir ve yaşam boyu komplikasyonlara ve bazen ölüme neden olabilir.
Çiğ süt içen bazı insanlar, riskleri her zaman tam olarak anlayamayabilir ve sütün içindeki zararlı bakterilerden hastalanma olasılığının farkında olmayabilirler.
Hamile kadınlar, bebekler ve küçük çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin hastalanma açısından en büyük risk altında olduğunu ve onlar için sonuçların daha şiddetli olabileceğini ve bazı durumlarda ölüme yol açabileceğini söyledi.
Hayvanlar ne kadar dikkatli sağılırsa sağılsın, zararlı bakterilerin sütün içine girme riski her zaman vardır. İçtiğiniz sütün zararlı bakteri içerip içermediğini tat, görüntü veya koku ile anlamanın bir yolu yok, bu nedenle insanların çiğ sütlerini içmeden önce kaynayana kadar veya bir dakika boyunca 70°C'ye kadar ısıtmalarını önerilmektedir.
Tüm bunların yanı sıra uzmanlar, tüketicilerin gıda güvenliği sistemine ve sertifikasına sahip bir işletmenin ürettiği pastorize sütleri tercih etmelerinin son derece önemli olduğunu vurguluyorlar.
Hemen Başvur