Gıda Kaynaklı Hastalıkların Etkileri Sürüyor

Geriye dönük yapılan araştırmalara göre, 2015 yılında yayınlanan rakamlar, 2010 yılında 600 milyon gıda kaynaklı hastalık vakası ve 420.000 ölüm olduğunu tahmin ediyor.

Gıda Kaynaklı Hastalıkların Etkileri Sürüyor

120.000'i güvenli olmayan gıdalardan öldüğü için 5 yaşından küçük çocuklar özellikle yüksek risk altındadır.

Akut veya uzun süreli hastalık ve hatta ölüm gibi çeşitli sağlık sorunlarına neden olan 250'den fazla farklı gıda tehlikesi vardır. Bu ilk rapor, 31 gıda kaynaklı tehlikeye dayalı enfeksiyonların küresel halk sağlığı yüküne baktı.

DSÖ, gıda kaynaklı hastalıkların yükünü 2025 yılına kadar beklenen insidans, ölüm oranı ve hastalık yükü tahminleriyle güncelliyor. Kuruluş ayrıca gıda güvenliği stratejisi hakkında 18 Haziran'a kadar yorumları kabul ediyor .

Gıda Kaynaklı Hastalık Yükü Epidemiyoloji Referans Grubu (FERG), CDC'den Beau B. Bruce, ABD Tarım Bakanlığı'ndan Sandra Hoffmann, Colorado Halk Sağlığı Okulu'ndan Elaine Scallan Walter ve ABD'den Felicia Wu dahil olmak üzere 2024 yılına kadar 26 uzmanla yenilendi.

DSÖ yetkililerine göre, gıda kaynaklı hastalıklar önlenebilir ancak bu, bilinçli politika oluşturmaya, siyasi taahhütlere ve ana sorunlara odaklanan etkili müdahale stratejilerine bağlıdır.

Tüm uzmanlar ve otoriteler, gıda kaynaklı hastalıklardan korunmak için tüketicilere hijyen konusuna özen göstermelerini ve gıda güvenlik sistemi ve sertifikalarına sahip gıda üreticilerini tercih etmelerini tavsiye ediyorlar.