Gıda Zehirlenmesini Önlemeye Yardımcı Tavsiyeler

Halk sağlığı kurumları, bu tatil sezonunda insanların gıda zehirlenmesinden kaçınmalarına yardımcı olacak tavsiyeler yayınladı.

Gıda Zehirlenmesini Önlemeye Yardımcı Tavsiyeler

Otoriteler, dikkatli gıda hazırlama ve saklamanın salmonellozdan kaçınmanın en iyi yolu olduğunu söyledi. Salmonelloz salgınlarının en yaygın nedenleri, çiğ veya az pişmiş yumurta içeren yiyecekleri yemek ve çiğ yiyecekleri pişmiş yiyeceklerden dikkatli bir şekilde ayırmamaktır. 

Yiyecekler buzdolabında ne kadar uzun süre kalırsa, o kadar çok bakteri çoğalır. Normalde buzdolabında saklanan yiyecekler iki saatten uzun süredir dışarıda duruyorsa, atmalısınız.

Çiğ yiyecekler, özellikle et ve yemeye hazır yiyecekler hazırlarken farklı kesme tahtaları, tepsiler, mutfak eşyaları ve tabaklar kullanmalı ve ayrıca Salmonella bakterileri 5 ila 60 derece C (41 ila 140 derece F) arasında çoğaldığı için dondurulmuş gıdaları buzdolabında çözdürmesi gerekmektedir.

İnsanların hazırladığı yemek türleri, tavuk, hindi, deniz ürünleri ve yumurta gibi iyice pişirilmediği takdirde tehlikeli olabilecek maddeler içerebilir. Örneğin, mutfağınızda yumurta veya kümes hayvanları da dahil olmak üzere çiğ etleri yıkamayın, çünkü bu bakterileri yayabilir ve diğer yiyeceklerin veya yüzeylerin kontamine olmasına neden olabilir. Salata veya tatlı gibi yemeye hazır yiyeceklerin üzerine damlamamaları için çiğ etleri ve deniz ürünlerini buzdolabınızın alt rafında saklamanız da önemlidir.

Ayrıca otoriteler, gıda kaynaklı hastalıkları önleyebilmek için tüketicilere gıda güvenliği yönetim sistemlerine ve gıda güvenliği sertifikasına sahip üreticileri tercih etmelerini şiddetle tavsiye etmektedir.