Organik Etiketi Güvenli Gıda için Tek Başına Yeterli Olmayabilir

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, organik etiketlerinin ve bu terimi kullanmanın tek başına gıda güvenliğinin garantisi olmadığını söyledi.

Organik Etiketi Güvenli Gıda için Tek Başına Yeterli Olmayabilir

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından yayınlanan bir belgeye göre organik, belirli kural ve yönergeleri izleyerek gıda yetiştirmenin bir yoludur. Organik sertifika, üretim, işleme, işleme ve pazarlama aşamaları boyunca belirli standartlar doğrultusunda yapılan bir ürünü ifade eder; bitmiş ürünün özelliklerini kapsamaz.

Bu tür standartlar ve düzenlemeler, kimyasal kullanımını ve toprak ve su kalitesinin korunmasına yönelik diğer gereksinimleri düzenlemek için ülkelerin tedarik zincirleri arasında ve arasında farklılık gösterebilir.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, organik gıdanın amacının küçük ölçekli çiftçiler için daha iyi gelirler ve artan gıda güvenliği, gelişmiş toprak ve su kalitesi ve biyolojik çeşitliliğin korunması gibi çevresel faydalar ve gelişmiş hayvan refahı olduğunu söylüyor.

Organik tarım, artan nüfus yapısı ve kentleşmenin yanı sıra iklim değişikliğinin ortaya çıkardığı zorlukları ele almak için umut verici bir yaklaşım olarak görülüyor. Organik savunucuları, tüketiciler için bunun genellikle daha sağlıklı, daha güvenli, daha lezzetli ve daha çevre dostu gıdalar anlamına geldiğini iddia ediyor.

Organik etiketler, tüketiciler için çekici olan bazı sentetik gübrelerin ve zirai kimyasalların kullanımını yasaklayan veya sınırlayan kurallara dayanır. Bitkiler tarafından üretilen pestisitler, organik tarımda halen kullanılmaktadır ve yüksek dozlarda insan sağlığına olumsuz etkileri olabilmektedir. En büyük fark, kullanılan pestisit türüdür. Belge, geleneksel ve organik çiftçilerin aynı güvenlik standartlarını izlemesi gerektiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, gıda sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin, gıda güvenlik sistemlerine yönelmesini tavsiye etmektedir.